Geschiedenis

D.W.F. is op 18 februari 1955 opgericht.

Henk de Kluiver, Gerrit Venis en Pieta Bruning zijn met elkaar in overleg gegaan om een zwemvereniging op te richten. De gemeente zag dit helemaal niet zitten, eerder was ook al eens geprobeerd een zwemclub op te richten, maar deze was binnen twee jaar alweer opgeheven. Tevens waren zij nog erg jong. Om er een ervaren persoon bij te hebben, heeft Gerrit aan Max Plazier gevraagd of hij mee wilde helpen. Max beloofde dat hij mee zal helpen met de oprichtingsvergadering, maar wilde niet in het bestuur. Op de oprichtingsvergadering kon Gerrit hem toch overhalen om in het bestuur plaats te nemen en Max heeft hier 19 jaar ingezeten bleek achteraf. Na deze 19 jaar is de heer P. Miljoen van 1974 t/m 1977 voorzitter geweest. Hierna heeft Gerrit Venis de taak als voorzitter overgenomen totdat D.W.F. 30 jaar bestond en vanaf die tijd is Jan van Neerbos de voorzitter van D.W.F. De eerste paar jaar werd er in het zwembad in de haven gezwommen. Gerrit Hommerson was daar badmeester. Op een gegeven ogenblik mocht daar niet meer gezwommen worden, omdat het water vreselijk verontreinigd was. Er zwommen zelfs ratten rond. Tevens konden we ‘s winters geen gebruik maken van het zwembad aangezien het water dan niet zo’n aangename temperatuur had. Het zwembad werd dan opgetakeld en de bodem, die uit planken bestond, weggehaald. Ieder voorjaar werd het bad weer opgebouwd.

Toen er niet meer gezwommen mocht worden en ook de Linge, de Merwede en de Giessen verboden werd, gingen we naar Dordrecht, waar we enorm veel steun kregen van dhr. Verwoerd, die daar training gaf en ook in de K.N.Z.B. zitting had. Ook gingen we in Hardinxveld zwemmen, waar ze eerder een nieuw zwembad hadden dan wij.

Twee jaar lang zijn we een vereniging in rust geweest. We konden in die tijd wel grond kopen voor een zwembad. Het zou gebouwd worden bij het station en het zou afgeleverd worden als een lege geverfde betonnen bak. De kleedhokjes zouden geleverd worden door van Andel en Vet. Beton Volker zou voor de beton zorgen en de middenstand en baggermaatschappijen voor het geld. Dertigduizend gulden hadden we nodig en het geld was al haast rond. Jammergenoeg was de gemeente tegen de bouw van het zwembad en ging het feest niet door. Ing. Goossen kapte het af.

In 1964 werd het binnenbad “de Springplank” geopend. In die tijd is het ledental binnen korte tijd van 30 naar 100 leden gegroeid. In het begin kregen we maar een gedeelte van het zwembad, want de Sliedrechtenaren moesten ook tijdens de trainingsuren kunnen blijven zwemmen vond de gemeente. Er werd toen ook maar 1 keer per week getraind, maar al snel kregen we het bad twee avonden tot onze beschikking. Het binnenbad werd al snel te klein. We hebben in die tijd ook nog even een waterpoloploeg gehad, maar dat was geen succes. De waterpoloploeg behaalde echter wel in de enige competitie die ze speelde een derde plaats (twee van de vijf ploegen waren niet op komen dagen). Eén jaar na de opening van het binnenbad werd het buitenbad “de Lockhorst” geopend. We hebben daar vele wedstrijden georganiseerd, zelfs de kringkampioenschappen.

Als we nu in de loop van de jaren naar de contributie kijken, zijn we begonnen met 15 cent. Op een gegeven moment moest de jeugd 1,50 en de volwassene 2,50 per maand betalen, tevens moest er toen een kwartje betaald worden voor iedere keer dat men kwam zwemmen. Dit in verband met de dames, die eens per maand niet konden zwemmen, zo werden zij niet benadeeld. Langzamerhand ging de contributie omhoog. Van 5,- tot 7,- voor de jeugd en van 7,- tot 9,- voor de volwassenen. Nu is het gemiddeld 54,- per kwartaal, de kernploeg betaald echter iets meer aangezien deze ook meer trainen.

De kernploeg heeft in het laatste decennium een sterke verbetering ondergaan. Onder leiding van Theo van de Kant is D.W.F. van de Z.R.O. E in één ruk door naar de Z.R.O. A gepromoveerd. Enkele jaren hebben de kernleden onder leiding van Bert van den Dool, goed gepresteerd met in het bijzonder Leon Volkerink, die vele medailles heeft gewonnen bij de Nederlandse-, Zuid-Hollandse- en kringkampioenschappen. De laatste jaren wordt onder leiding van Ger van Omme ook goed gepresteerd door Agnes van’t Hoff en Ivan van Ommen bij de Nederlandse-, Zuid-Hollandse- en kringkampioenschappen.

Sinds 1995 heeft D.W.F. ook een waterpolo afdeling. Na Jaren van trainen en wedstrijden spelen, zien wij een snelgroeiende stijging in de prestaties van onze team´s. Onder leiding van Cor Schot wordt de jeugd en de senioren goed getraind. Tevens verhuisde we in dit jaar vanuit het zwembad de Springplank, naar het nieuwe zwembad; Bronbad de Lockhorst.

D.W.F. is altijd erg actief geweest en gebleven, er werden/worden vele activiteiten georganiseerd. Activiteiten zoals de schoolzwemwedstrijden, de jeugdzwemmarathon, de zwemvierdaagse en familiezwemmen worden elk jaar weer georganiseerd. Allemaal door vrijwillgers.

Vele mensen hebben zich in de loop der jaren ingezet voor D.W.F., over sommigen van hen is wat geschreven in dit stuk. We kunnen niet iedereen vermelden, maar aan het grote aantal vrijwilligers die D.W.F. nooit te kort kwam, kun je merken wat een gezellige vereniging Door Water Fit was en nog steeds is.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.doorwaterfit.nl/geschiedenis/

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.